Miloslav Ransdorf
KSČM

Miloslav Ransdorf

...když je podle paní Marksové Tominové možná milion lidí bez práce, já si myslím, že ten počet jednoho milionu je reálný, i když oficiální statistiky podle metodiky Eurostatu mluví o 625 tisících...
20 minut Radiožurnálu, 29. května 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Číslo 625 tisíc se skutečně ve vztahu k nezaměstnanosti v Česku objevilo. Nestalo se tak ovšem na základě metodiky Eurostatu, ale čísel Úřadu práce. Navíc toto číslo bylo platné k poslednímu únoru, aktuální čísla hovoří pro číslo mnohem menší, a to přibližně 575 tisíc lidí.

Nutno dodat, že Eurostat využívá jinou metodiku výpočtu a jeho čísla se tak pohybují kolem 363 tisíc nezaměstnaných.

Nepodařilo se nám dohledat informace o tom, že by ministryně Marksová Tominová spekulovala o milionu nezaměstnaných, naopak v nedávném vyjádření uváděla čísla zcela jiná a správná.

Stejný údaj (tedy 625 tisíc) uvedla ministryně práce i v Otázkách Václava Moravce 6. dubna 2014.

Závěrem tedy Eurostat nehovoří o čísle 625 tisíc, toto číslo je navíc již čtvrtrok staré a není doloženo ani "milionové" vyjádření paní Marksové Tominové. Požádali jsme tedy europoslance Ransdorfa o vyjádření a případné doplnění zdrojů, do té doby však výrok hodnotíme jako nepravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Ransdorf v ČRO

20 minut Radiožurnálu, 29. května 2014

Miloslav Ransdorf obhájil svůj europoslanecký mandát a bude i dalších 5 let působit jako člen Evropského parlamentu. V rozhovoru pro Český rozhlas mluvil o evropské problematice, domácích otázkách a také o svých osobních problé...