Miloslav Ransdorf
KSČM

Miloslav Ransdorf

Vezmu si třeba takovou věc, třeba hypoteční úvěry. Tam došlo k tomu, že Evropský parlament přijal vlastně normu, která umožňuje lidem vyměnit vlastně během toho období splácení hypotéku tu banku.
20 minut Radiožurnálu, 29. května 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Na základě dostupných zdrojů je výrok hodnocen jako pravdivý, jelikož Evropský parlament 10. září 2013 odhlasoval změnu směrnice 2008/48/ES týkající se spotřebitelských úvěrů na bydlení.

K této reformě hypotéčních úvěrů došlo na základě zprávy (.pdf) španělského sociálnědemokratického poslance Antolína Sáncheze Preseda z roku 2011, která apelovala na větší ochranu spotřebitele, v rámci které by měl mít spotřebitel možnost mimo jiné změnit věřitele během splácení hypotéky. S tím souvisí také možnost převíst půjčkyv cizí ,ěněna domácí měnu. Dále se také zabývala nastavením flexibilních smluv a splátek, finanční informovaností a poradenstvím a větší transparentností trhu.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Ransdorf v ČRO

20 minut Radiožurnálu, 29. května 2014

Miloslav Ransdorf obhájil svůj europoslanecký mandát a bude i dalších 5 let působit jako člen Evropského parlamentu. V rozhovoru pro Český rozhlas mluvil o evropské problematice, domácích otázkách a také o svých osobních problé...