Haló noviny
KSČM

Haló noviny

SR prosazuje komerční přístup k plynu i kvůli vlastním zájmům. Už několik měsíců jsou dodávky plynu ze strany Gazpromu omezeny. Po jednáních v Moskvě bylo uvedeno, že budou obnoveny ve smluvní výši, jakmile Gasprom naplní zimní zásobníky v Maďarsku pro odběratele z EU. Kromě toho, Eustream na Slovensku zveřejnil nepodporující stanovisko k výstavbě ropovodu South stream. Považuje ho za projev nedůvěry vůči Ukrajině, ale všichni vědí, že příčinou odmítání je ztráta tranzitu a příjmů z něj pro Slovensko.

Haló noviny, Mezi mlýnskými kameny 1. 11.
Jiné, 10. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Dodávky plynu omezeny byly, avšak není potvrzeno, že se tak stalo díky Gazpromu, ani že se jednalo o situaci trvající “několik měsíců”.

Že by Gazprom snižoval dodávky plynu na Slovensko, ruský podnik nikdy nepotvrdil. Faktem ale je, že dodávky plynu z Gazpromu na Slovensko se k 1. říjnu 2014 snížily, podle společnosti Slovenský plynárenský průmysl (SPP), přibližně o 50 %. Informace o poklesu dodávek o 25 % se objevily i v druhé polovině září 2014.

Ještě 10. září hlásil provozovatel slovenského plynovodu Eustream, že dodávky plynu na Slovensko fungují normálně. Dodávky v plné výši ovšem Eustream potvrzuje opět k 31. říjnu 2014.

Generální ředitel společnosti Eustream Tomáš Mareček oznámil, že společnost nepodporuje výstavbu plynovodu South Stream, protože by to podle něj znamenalo podpořit nepřátelskou akci vůči Ukrajině. Navrhovaný plynovod by území Ukrajiny obcházel, Ukrajina by tedy ztratila zisk plynoucí z tranzitu zemního plynu do dalších zemí Evropy.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Mediacheck: Haló noviny

Jiné, 10. listopadu 2014

V posledních měsících se hromadí nejrůznější zprávy o dění na Ukrajině, kdy jsou hlavním informačním zdrojem nejrůznější média. Jak ale v nepřehledném konfliktu překrytém informační válkou rozeznat pravdu? Inspirovali jsme se p...