Haló noviny
KSČM

Haló noviny

Ukrajina uvádí, že díky obchodním opatřením se letos v prvním pololetí její vývoz do EU zvýšil o čtvrtinu, tedy o 587 milionů dolarů (téměř 12,9 mld. Kč), což téměř vyvážilo snížení vývozu do Ruska, který téměř o čtvrtinu poklesl.

Haló noviny, Úlitba Ukrajině, 24. 10.
Jiné, 10. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Data ukrajinského statistického úřadu dokazují, že Ukrajina vyvezla do Ruska v období leden–červen 2014 zboží v hodnotě přibližně 5,7 miliard dolarů, což představuje pouze 76,7 % hodnoty ze stejného období v předešlém roce.

Pokud sečteme výsledky exportu do států EU, zjistíme, že ve sledovaném období představoval ukrajinský vývoz do těchto zemí téměř 123 % hodnoty za první pololetí roku 2013. Vývoz do zemí Evropské unie však tvořil částku 9,48 miliard dolarů, což představuje narůst o více než 1,2 mld. dolarů oproti prvnímu pololetí 2013 (kdy hodnota exportu do EU tvořila přibližně 8,3 mld. dolarů).

Vývoz do Ruska se tedy snížil téměř o čtvrtinu, zatímco vývoz do EU o téměř čtvrtinu stoupl. Ovšem v absolutních číslech toto zvýšení představuje zhruba dvojnásobek Haló novinami uváděné částky, proto výrok hodnotíme jako nepravdivý.

Pozn.:Ukrajinský statistický úřad neuvádí souhrnná data pro státy EUvýsledná hodnota exportu byla zjištěna sečtením hodnot za jednotlivé členské státy, resp. (v případě roku 2013) odečtením hodnot nečlenských států EU od hodnoty “Evropa”.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Mediacheck: Haló noviny

Jiné, 10. listopadu 2014

V posledních měsících se hromadí nejrůznější zprávy o dění na Ukrajině, kdy jsou hlavním informačním zdrojem nejrůznější média. Jak ale v nepřehledném konfliktu překrytém informační válkou rozeznat pravdu? Inspirovali jsme se p...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů