Haló noviny
KSČM

Haló noviny

Největší zkušenosti s používáním tohoto smrtícího koktejlu ovšem mají – jak jinak – USA.

Haló noviny, Ukrajinská armáda používá kazetové bomby 22. 10.
Jiné, 10. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Kazetové bomby byly poprvé použity během druhé světové války německými a sovětskými silami, přičemž původně byly navrženy proti obrněným vozidlům. Opravdu masivně používány začaly být nicméně až v Kambodži, Laosu a Vietnamu od 70. let armádou Spojených států. Dokonce z celkových cca 440 milionů pum použitých od roku 1965 mělo být 383 milionů použito právě v Indočíně do roku 1975.

Velké množství kazetových bomb bylo také použito během války v Perském zálivu, v Čečensku, bývalé Jugoslávii, Afghánistánu a Iráku, stejně jako v Libanonu v roce 2006 či Gruzií roku 2008. The Guardian mimo jiné informoval o diskutovaném použití během Ukrajinského konfliktu.

Přestože v současnosti existují miliony kusů nevybuchlých bomb na rozsáhlých územích v zemích celého světa, navzdory humanitárnímu nebezpečí, mnohé vlády stále odmítají upustit od používání kazetové munice. Mezi země aktivně používající kazetové bomby patří stále Spojené státy, ale i Rusko.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Mediacheck: Haló noviny

Jiné, 10. listopadu 2014

V posledních měsících se hromadí nejrůznější zprávy o dění na Ukrajině, kdy jsou hlavním informačním zdrojem nejrůznější média. Jak ale v nepřehledném konfliktu překrytém informační válkou rozeznat pravdu? Inspirovali jsme se p...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů