Haló noviny
KSČM

Haló noviny

Ruská média naopak tvrdí, že vládní jednotky v bojích s povstalci používají i fosforové bomby!

Haló noviny, Ukrajinská armáda používá kazetové bomby 22. 10.
Jiné, 10. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

O použití fosforových bomb se skutečně vyjádřil ruský tisk. Ukrajinská strana i server StopFake.org ovšem tyto informace považují za nepravdivé. Z důvodu nedostatku relevantních nestranných informací musíme hodnotit výrok jako neověřitelný.

Ohledně použití fosforových bomb v ukrajinsko-ruském konfliktu se opravdu vyjádřilo v srpnu tohoto roku několik ruských novin vycházejících ze sdělení mluvčího ruského Vyšetřovacího výboru Vladimira Markina. Tyto bomby měly být užity především v Doněcké a Luhanské oblasti ukrajinskou armádou proti civilnímu obyvatelstvu.

Důkazy potom představuje údajná analýza půdních vzorků získaná od ukrajinských uprchlíků z daných oblastí, která vykázala stopy hoření zápalné směsi sloužící jako náplň leteckých pum. Dalším důkazem užití fosforových bomb jsou podle ruských médií záběry ostřelování ukrajinských separatistů, na nichž je vidět bílý fosfor padající na zem. Tyto záběry však dle článku na serveru StopFake.org neznázorňují výbuch fosforové bomby, ale jakési letecké světlice sloužící jako ochrana proti přenosným protiletadlovým střelám (MANPADs).

Tuto informaci popřeli především ukrajinští představitelé. Vojenský mluvčí Vladislav Seleznyov se nechal slyšet, že fosforové bomby ukrajinská strana nepoužila, protože je jednoduše nemá. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov tuto informaci zase vyvrátil prostřednictvím Facebooku.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Mediacheck: Haló noviny

Jiné, 10. listopadu 2014

V posledních měsících se hromadí nejrůznější zprávy o dění na Ukrajině, kdy jsou hlavním informačním zdrojem nejrůznější média. Jak ale v nepřehledném konfliktu překrytém informační válkou rozeznat pravdu? Inspirovali jsme se p...