Jaroslav Doubrava
S.cz

Jaroslav Doubrava

Já jsem měl pozvání od ústřední volební komise z Luhaňska.
DVTV, 11. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Již 2. listopadu v rozhovoru pro Idnes.cz Doubrava tvrdil, že se vydal na východní Ukrajinu na popud svého blíže nejmenovaného přítele a kolegy z České republiky.

Konkrétně na otázku, na čí pozvání přijel, uvedl: “Abych vám pravdu řekl, tak ani nevím, kdo za tím je. Přišel za mnou jeden můj kolega a kamarád a poprosil mě, jestli bych nejel. Probudila se ve mně jakási novinářská vášeň. Říkal jsem si, že je to příležitost podívat se na místa bojů a všeho toho dění. Takže jsem souhlasil a on mi oznámil, že tehdy a tehdy se sejdu na letišti s tím a tím, ten pro mě bude mít letenky a poletíme.” Prakticky ta samá slova zopakoval i v ověřovaném rozhovoru. V těchto výrocích si tak evidentně Doubrava protiřečí.

Blog (aj.) ukrajinského politologa Antona Šechovcova, uvádí, že pozorovatele voleb v Doněcku a Luhansku organizovalo Evropské centrum pro geopolitické analýzy (ECGA) a Euroasijská pozorovatelna demokracie a voleb (EODE). Posouzení zdroje necháváme na čtenáři.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Co dělal Doubrava na Ukrajině?

DVTV, 11. listopadu 2014

Senátor Jaroslava Doubrava se vydal na Ukrajinu na pozorovatelskou misi voleb v oblastech kontrolovaných separatisty, které Kyjev neuznává. Za to se ocitl na černé listině ukrajinského seznamu nežádoucích osob. Tvrdí, že neví, ...