Jaroslav Doubrava
S.cz

Jaroslav Doubrava

Tyto volby (na východě Ukrajiny) byly součástí Minských dohod, Minských protokolů, a tyhle volby zákonem dokonce posvětil parlament Ukrajiny.
DVTV, 11. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Volby v Donbasu (Luhanská a Doněcká oblast) jsou opravdu součástí “Minského protokolu” uzavřeném 5. září (KyivPost, Russia Today, oficiální dokument v ruském jazyce). Konkrétně krokem č. 9, ve kterém se uvádí, že by měly být “provedeny předčasné místní volby v souladu se zákonem Ukrajiny "O dočasném režimu místní samosprávy v určitých okresech Doněcké a Luhanské oblasti" (Zákon o zvláštním statutu)”.

Jak tedy protokol uvádí, jejich provedení je vázáno na konkrétní ukrajinský zákon, který byl schválen 16. září (KyivPost, Russia Today). Tyto volby však měly být dle zmíněného zákona (Russia Today, TASS, NY Times, o riginál v ukrajinském jazyce - Článek 10, odstavec 2) komunální, uskutečněné 7. prosince 2014 a provedené v souladu s ukrajinskou ústavou.

Volby prezidentské a parlamentní provedené 2. listopadu tak nebyly v souladu s Minským protokolem a výrok pana Doubravy nelze hodnotit jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Co dělal Doubrava na Ukrajině?

DVTV, 11. listopadu 2014

Senátor Jaroslava Doubrava se vydal na Ukrajinu na pozorovatelskou misi voleb v oblastech kontrolovaných separatisty, které Kyjev neuznává. Za to se ocitl na černé listině ukrajinského seznamu nežádoucích osob. Tvrdí, že neví, ...