Hynek Kmoníček
Nez.

Hynek Kmoníček

Takže tahle cesta byla směřována na hledání alternativních trhů. Do Kazachstánu proto, že je to třetí největší vývozce ropy do České republiky po onom problematickém Rusku a po Ázerbajdžánu. Do Tádžikistánu pak proto, že naše aktivity v Tádžikistánu byly dlouhá léta velmi minimalistické neboť EGAP v zásadě nedovoloval žádná pojištění českých podnikatelských aktivit v Tádžikistánu, neboť nám Tádžikistán dlužil a neplatil.
Interview ČT24, 28. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Podle posledně zveřejněné zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu (odkaz v tomto textu), která shrnuje import ropy do České republiky za rok 2013, je Kazachstán skutečně naším třetím největším dovozcem ropy, a to po prvním Rusku a druhém Ázerbajdžánu.

Ještě před dvěma lety činil vzájemný obchodní obrat mezi ČR a Tádžikistánem 8,5 milionu USD. Za hlavní brzdu této obchodní spolupráce považuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR právě nezplácený dluh Tádžikistánu vůči ČR. Nesplacená částka se týká dříve dodaného zařízení pro cementárnu v Dušanbe. Letos pak server businessinfo.cz a MZV ČR informují (v oddílu 7.5.) o posunu v této věci:

" Vysoká zadluženost RT je hlavní příčinou dlouhodobě nespláceného dluhu podniku 'Tadžikcement' vůči EGAP, a.s. z pojistné události za dřívější dodávku zařízení pro cementárnu českou společností Inekon Group. Současná výše dluhu s příslušenstvím činí cca 2,5 mil USD náklady na výlohy z vyhrané arbitráže u soudu v Moskvě. EGAP, a.s. byla nucena přistoupit v r. 2013 k vymáhání dluhu soudní cestou. Za přispění MZV ČR se podařilo v r. 2014 přimět společnost „Tadžikcement“ k obnovení jednání s EGAP, a.s. o dalším postupu vypořádání dluhu, která se uskutečnila za přispění premiéra RT K. Rasulzody."

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Hledání trhů na Východě

Interview ČT24, 28. listopadu 2014

Hynek Kmoníček se v Interview ČT24 rozpovídal především o návštěvě prezidenta v Kazachstánu a Tádžikistánu, kde měla hlava státu dojednat kontrakty pro české firmy. Řeč opět sklouzla také na proruský postoj Miloše Zemana a jeho...