Hynek Kmoníček
Nez.

Hynek Kmoníček

Po uzavření 450 milionů dolarů kontraktů se mě večer český novinář zeptal na dvě otázky. První byla, proč jste vlastně v Kazachstánu? Vyjmenoval jsem tedy, že to je největší vnitrozemský stát světa, devátý největší stát světa, s devizovými zásobami 100 miliard dolarů, kde působí 200 (českých, pozn. Demagog) firem. Následovala chvíli tichá otázka. A hovořili jste tam o lidských právech? To já už trošku považuji za postižení. Mimochodem, ano, hovořili. Hovořili.
Interview ČT24, 28. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Výrok je nepravdivý, jelikož Kmoníček neuvádí ani přesné číslo devizových zásob, ani počtu českých firem v Kazachstánu. Rovněž u dojednaných kontraktů není jisté, zda se skutečně uzavřou. Jedná se o pouhé memorandum. Navíc se podle mediálních zdrojů témata lidských práv na oficiálních jednáních vůbec neotevřela.

Jak informuje ČTK prostřednictvím Aktuálně či Ihned, české firmy podepsaly v Kazachstánu dohody za asi 450 milionů dolarů. Ve většině případů se ovšem jednalo o podpis memorand předpokládajících další jednání o spolupráci.Ty se týkají dodávek technologií a technologických celků v oblasti zemědělství, důlních zařízení, ale také dodávek zbraní.

Faktografická data o Kazachstánu jsou dostupná například na webech MZV nebo The World Factbook; se svými 2,724,900 km² je Kazachstán opravdu největším vnitrozemským a devátým největším státem světa. Kazachstán však reálně disponuje méně než třetinovými devizovými rezervami (29,34 miliard USD ke 31. prosinci 2013), což potvrzují i data IMF nebo T rading Economics.

Informace o hospodářských vztazích České republiky a Kazachstánu jsou dostupné rovněž na webu MZV; portál pro podnikání a export B usinessInfo.cz pak uvádí, že " dle oficiálních informací působí na kazachstánském trhu v současné době 34 společností s českou účastí ".

Co se týče otázky lidských práv, harmonogram prezidentské cesty je zveřejněn na stránkách Pražského hradu a absentuje explicitní zmínka o lidských právech. Naopak dle Českého rozhlasu prezident Zeman označil Kazachstán za zemi " ekonomického zázraku " a celé cestě dominovaly pouze ekonomická témata (vis-à-vis lidským právům). Česká televize v této souvislosti dokonce uvádí: " Poté, co Miloš Zeman čelil při říjnové návštěvě Číny kritice, že 'neučí lidská práva', neprobíral toto téma ani s Nursultanem Nazarbajevem."

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Hledání trhů na Východě

Interview ČT24, 28. listopadu 2014

Hynek Kmoníček se v Interview ČT24 rozpovídal především o návštěvě prezidenta v Kazachstánu a Tádžikistánu, kde měla hlava státu dojednat kontrakty pro české firmy. Řeč opět sklouzla také na proruský postoj Miloše Zemana a jeho...