Hynek Kmoníček
Nez.

Hynek Kmoníček

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka -------------------- Jak Miloš Zeman snáší tu kritiku, která se na něj valí ze všech stran a nejenom z českých médií. Třeba Washington Post napsal, že je faktickým mluvčím Kremlu. Hynek KMONÍČEK -------------------- (...) Washington Post o České republice uveřejnil dva články. Oba dva paradoxně pocházely z dílny stejné organizace National Endowment for Democracy, která má svoje vlastní politické zaměření, které velmi odpovídá jedné politické straně v České republice.
Interview ČT24, 28. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Článek Are Czechs giving up on moral responsibility ? ze dne 16. listopadu napsal Carl Gershman, který je prezidentem organizace National Endowment for Democracy. Autorem druhého článku o České republice, jenž uvádí, že Miloš Zeman se stal faktickým mluvčím (virtual mouthpiece) Kremlu, je však redakční rada deníku Washington Post.

Podle veřejně dostupných životopisů jejich členů, žádný z nich ani v minulosti nepracoval pro uvedenou organizaci. National Endowment for Democracy se sama prezentuje jako soukromá nezisková organizace, podporující růst a posilování demokratických institucí ve světě. Její aktivita je z velké části financována americkým Kongresem. Byla založena v roce 1983 jako součást snahy Reaganovy administrativy o podporu demokracie prostředky tzv. soft power.

Od počátku je však koncipována jako dvoustranická a v její radě jsou rovnoměrně zastoupeni zástupci republikánů i demokratů. Autor zmiňovaného článku Carl Gershman prohlásil roku 2006 v interview pro australský rozhlas, že i když má blízko k demokratům, je nestraníkem a snaží se sdružovat demokraty a republikány.

Tvrzení Hynka Kmoníčka, že NED má jednostranné politické zaměření, se tedy nezakládá na pravdě, stejně jako výrok, že oba články byly napsány členy této nadace. Agendu podpory demokracie a lidských práv podporuje řada českých stran, jako je TOP 09, ČSSD či Strana zelených. NED tedy není možné spojovat s jedním konkrétním subjektem.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Hledání trhů na Východě

Interview ČT24, 28. listopadu 2014

Hynek Kmoníček se v Interview ČT24 rozpovídal především o návštěvě prezidenta v Kazachstánu a Tádžikistánu, kde měla hlava státu dojednat kontrakty pro české firmy. Řeč opět sklouzla také na proruský postoj Miloše Zemana a jeho...