Marek Černoch
Úsvit

Marek Černoch

V tom usnesení (poslaneckého klubu, pozn. Demagog) nebylo nic o tom, že někdo ruší Úsvit, že někdo svrhává Tomio Okamuru.
DVTV, 11. února 2015

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Výrok je hodnocen jako zavádějící. Ve zmíněném usnesení poslaneckého klubu hnutí Úsvit, jehož je Marek Černoch předsedou, se skutečně striktně formálně nehovoří o případném zániku hnutí Úsvit, nicméně pokud by bylo naplněno toto usnesení, pak by do nové politické strany přešla značná část strany či lidí na ni přímo napojených.

Konkrétně ústřední věta tohoto usnesení zní takto: "Poslanecký klub hnutí Úsvit pověřuje své nezávislé poslance a aparát klubu založením nové politické strany, která kooptuje do svých orgánů poslance HÚ a VV a místopředsedy HÚ, zástupce hnutí a zástupce dalších regionálních stran."

Na to reagovalo předsednictvo (zda se jej účastnil i předseda Okamura, nelze potvrdit) hnutí Úsvit svým usnesením, ve kterém vyjadřuje svou podporu vzniku nové politické strany a rovněž souhlasí s kooptací poslanců a místopředsedů hnutí Úsvit do nové strany.

Usnesení tedy přímo neuvádí, že by mělo být hnutí Úsvit zrušeno či Okamura svržen, nicméně při naplnění usnesení (včetně apelu na přechod lidí do nové strany) především posl. klubu by hnutí bylo personálně fakticky zcela vyprázdněno (a to i s přihlédnutím k aktuální "šíři" členské základny).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kdo zradil Tomia Okamuru?

DVTV, 11. února 2015

Předseda poslanců Úsvitu Černoch v rozhovoru s Martinem Veselovským vysvětloval, co jej vedlo k tomu, požadovat založení nové strany a vystoupení poslanců z Okamurova hnutí. Velkým tématem bylo, kdo stojí za stavem, že Úsvit je...