Marek Černoch
Úsvit

Marek Černoch

Teď na předsednictvu bylo dohodnuto, že se bude rozhodovat o všech penězích.
DVTV, 11. února 2015

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Závěry posledního zasedání předsednictva Úsvitu bohužel nelze ověřit, neboť zápis ze schůze není zveřejněn. Výrok tedy prozatím hodnotíme jako neověřitelný, nicméně jsme kontaktovali hnutí Úsvit se žádostí o zaslání informací, jež by mohly výrok pana poslance Černocha doložit, v případě jejich získání hodnocení výroku příslušně změníme.

Je ovšem pravdou, že ve stanovách hnutí Úsvit lze zjistit (článek 6, bod 4, písmeno e), že Předsednictvo " dává Předsedovi závazné stanovisko k uzavření smluv, kdy výše závazku z jednotlivé smlouvy dosahuje alespoň částky 10 000 000,- Kč". Pokud je částka nižší, rozhoduje o ní sám předseda, jak vyplývá z jiného bodu stanov (článek 6, odstavec 2, písmeno c), který rovněž schvaluje (na návrh Výkonného tajemníka) rozpočet a výroční zprávu hnutí.

Minimálně do posledního zasedání předsednictva Úsvitu měl tedy Tomio Okamura coby předseda dle stanov poměrně výrazné pravomoci ohledně nakládání s finančními prostředky hnutí.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kdo zradil Tomia Okamuru?

DVTV, 11. února 2015

Předseda poslanců Úsvitu Černoch v rozhovoru s Martinem Veselovským vysvětloval, co jej vedlo k tomu, požadovat založení nové strany a vystoupení poslanců z Okamurova hnutí. Velkým tématem bylo, kdo stojí za stavem, že Úsvit je...