Miloš Zeman
SPO

Miloš Zeman

...dovedeno ad absurdum, tak sundáme kříže ze stěn, což některé země už udělaly, zakážeme v jídelnách vepřové, což kupodivu taky některé země udělaly...
Partie, 29. listopadu 2015

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

V posledních letech lze zaznamenat zprávy o vyřazení vepřového ze školních jídelníčků v některých školách, např. ve Velké Británii (ze starších zdrojů např. bulvární Daily Mail či Telegraph) nebo Francii (Guardian). V případě Francie to bylo doprovázeno mnohými kontroverzemi, kdy se dané téma stalo předmětem politického boje.

Tento jev však nelze přičítat obavám z islámského terorismu, ale spíše vyhověním požadavků ze strany žáků a rodičů židovského a muslimského vyznání. Je navíc nutné zdůraznit, že se ve zmíněných případech nejedná o zavedení obecného pravidla nepodávání vepřového ve školních jídelnách, které by bylo uplatňováno v celé zemi, ale o rozhodnutí několika škol.

Případ "sundávání křížů" ze stěn školních tříd lze zaznamenat např. v roce 2003 v Itálii, kdy u soudu uspěl radikální muslimský aktivista Adel Smith s požadavkem odstranění kříže ze školní třídy, kterou navštěvoval jeho syn. Rozhodnutí soudu vyvolalo v majoritně katolické Itálii mnoho kontroverzí. I přesto jej však nelze spojovat s obavami z islámského terorismu . Jde primárně o konflikty mezináboženského soužití v kontextu (italskou ústavou garantované, .pdf – články 7 a 8) sekulární povahy politického systému. Dodáváme jen, že muslimská komunita v Itálii se podle článku od radikálního aktivisty Smitha distancovala.

V obou oblastech, které prezident Zeman popisuje, nejde o plošná opatření v rámci konkrétních zemí, ale o ojedinělá rozhodnutí. Právě z důvodu zevšeobecnění je výrok hodnocen jako zavádějící.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Partie Miloše Zemana

Partie, 29. listopadu 2015

Prezident Miloš Zeman byl exkluzivním hostem televize Prima na zámku v Lánech. V rozhovoru hodnotil Zeman různé aspekty spojené s migrační krizí. Šlo např. o situaci v Sýrii, bezpečnost Evropy, islám a také domácí aspekty krize.