Petr Robejšek
Realisté

Petr Robejšek

Někteří naši konkurenti něco takového plánovali již v minulosti (15% rovnou daň, pozn. Demagog.cz). Byli pak u vlády, neuskutečnili.
Český rozhlas, 1. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

ODS ve svém volebním programu v roce 2006 slibovala „nižší a spravedlivé daně ve výši 15 procent pro každého“ a také „snížení DPH z 19 na 15 procent“.

V roce 2007 navrhla ODS změny v daňovém systému, v rámci kterých se ale zavedení daně ve výši 15 % objevilo jen v některých případech. ODS naopak navrhla zvýšení (.pdf, str. 68) snížené sazby z 5 % na 9 %. Sazba 19 % měla zůstat zachována (pdf., str. 70). ODS ale navrhla zavedení (.pdf, str. 77) superhrubé mzdy a zavedení jednotné sazby daně z příjmu fyzických osob ve výši 15 %.

Zavedení rovné daně ve výši 15 % se v zákoně (část čtvrtá) nakonec skutečně neobjevilo.

Ke snížení daně na 15 % došlo v roce 2016, ale pouze v oblasti stravovacích služeb. Narovnat daně na stejnou výši se tedy zatím nepodařilo.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr Realistů v ČRo

Český rozhlas, 1. října 2017

Petr Robejšek zastupoval v předvolebním rozhovoru v Českém rozhlase stranu Realisté. Mentor tohoto hnutí často popisoval nástroje, kterými se strana a také on sám v politických aktivitách řídí. Obeně v rámci diskuze nepadlo pří...