Marek Hilšer
Nez.

Marek Hilšer

Nedávno probíhal den právě podpory a ukázalo se, že v České republice je skoro milion lidí, kteří jsou na pokraji, na pokraji chudoby.
Interview ČT24, 28. listopadu 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

V den rozhovoru s Markem Hilšerem ve světě skutečně probíhal svátek Giving Tuesday, v Česku běžně označovaný jako den dárcovství. Konkrétně v České republice je podle dat (.pdf) ČSÚ příjmovou chudobou ohroženo asi 9,7 % obyvatel, téměř přesně jeden milion lidí.

Statistici údaje odvodili (.pdf) ze vzorku 11 tisíc dotazovaných domácností, tzv. míru ohrožení chudobou určuje úřad podle poměrně složité metody Eurostatu. Důležitou roli při výpočtech hraje tzv. ekvivalizovaný příjem, tedy podíl příjmu všech členů domácnosti vzhledem k jejím nezbytným životním nákladům. Zjištěná hodnota se pak přiřadí každému ze členů domácnosti – po vzestupném seřazení všech respondentů podle tohoto ukazatele je za hranici ohrožení příjmovou chudobou považováno 60 % mediánu. Míra se pak udává v procentech vzhledem k celému statistickému vzorku. Více informací o metodě lze naleznout například v měsíčníku ČSÚ.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské interview ČT: Marek Hilšer

Interview ČT24, 28. listopadu 2017

Marek Hilšer je dalším prezidentským uchazečem, který byl hostem České televize. V rozhovoru se Zuzanou Tvarůžkovou popisoval své zkušenosti, mluvil o výkonu prezidentské funkce a neopomenul ani zahraniční témata.