Marek Hilšer
Nez.

Marek Hilšer

Ale pokud bych se měl vrátit k té Ukrajině, tak tam prostě bylo jednoznačné (v době Hilšerova protestu na Úřadu vlády ČR, pozn. Demagog.cz), že po Ukrajině jezdily ruské tanky.
Interview ČT24, 28. listopadu 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Marek Hilšer figuroval 8. října 2014 v otevřeném protestu na Úřadu vlády, kde vystupoval proti nečinnosti vlády vůči situaci na Ukrajině a rozvinutím vlajek EU a NATO vyjádřil svou politickou orientaci. Hilšer byl i s druhým mužem v poklidu vyveden ochrankou.

Foto: ČT24. Hilšer vlevo.

Co se týče situace na Ukrajině v době protestu, ještě v srpnu 2014 NATO zveřejnilo snímky, které potvrzovaly ruskou přítomnost na Ukrajině. I přítomnost ruské těžké techniky, včetně tanků, byla zřejmá. Rusko však toto tvrzení vytrvale odmítalo, první potvrzení o přítomnosti armády přišlo od prezidenta Putina až na konci roku 2015.

Ruská armáda se poté v důsledku podpisu Minské dohody o příměří začala na počátku září 2014 stahovat. V době protestu Marka Hilšera však již bylo toto příměří porušeno a začalo se bojovat o doněcké letiště.

Výrok tedy hodnotíme jako pravdivý, Ruská federace byla skutečně zapojena do konfliktu na východě Ukrajiny, v době Hilšerova protestu se již znovu začalo bojovat o doněcké letiště.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské interview ČT: Marek Hilšer

Interview ČT24, 28. listopadu 2017

Marek Hilšer je dalším prezidentským uchazečem, který byl hostem České televize. V rozhovoru se Zuzanou Tvarůžkovou popisoval své zkušenosti, mluvil o výkonu prezidentské funkce a neopomenul ani zahraniční témata.