Mirek Topolánek
Nez.

Mirek Topolánek

Měl (Ivan Langer, pozn. Demagog.cz) na starosti vstup do Schengenu, měl na starosti zřízení Czech POINTu.
Interview ČT24, 29. listopadu 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Ivan Langer se jako ministr vnitra skutečně významně podílel na vstupu ČR do Schengenského prostoru – důkazem budiž Zpráva o připravenosti České republiky k převzetí schengenského acquis. Jak vyplývá z následujícího Usnesení vlády ČR, na přípravách se podílela také např. BIS, která nespadá pod žádné ministerstvo. Přípravy probíhaly již před nástupem Ivana Langera na ministerstvo vnitra v roce 2006, Langer následně v přípravách pokračoval.

Czech POINT je projektem ministerstva vnitra. Projekt vznikl 22. června 2005, pilotní provoz byl spuštěn na jaře roku 2007 a ostrý provoz začal 1. října 2007. Ivan Langer byl ministrem od září roku 2006, po většinu času tedy projekt byl zaváděn pod jeho vedením. Langer byl také velkým propagátorem projektu.

Výrok tedy hodnotíme jako pravdivý, řízení vstupu do Schengenského prostoru i zřízení Czech POINTu bylo skutečně v kompetenci Ivana Langera.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské interview ČT: Mirek Topolánek

Interview ČT24, 29. listopadu 2017

V dalším prezidentském interview České televize se představil Mirek Topolánek. Mluvil o tom, jak by vykonával prezidentské pravomoce nejen ve vztahu k současné situaci kolem skládání nové vlády. Popisoval rovněž své vlastní zku...