Vratislav Kulhánek
Nez.

Vratislav Kulhánek

Proč by měla být z přímé volby větší síla, než z volby Parlamentem? (...) Budiž, ale jinak pochopitelně, že nemůže mít žádná politická strana tolik voličů, nebo téměř žádná tolik voličů, jako bude mít, jakou budou mít ti dva, kteří se dostanou do finále, protože politických stran je devět, kandidátů je neuvěřitelné množství a tady jde jenom o dva lidi, mezi kterými, vůči kterým se musíte vymezit, ale z toho nevyplývá přece žádná větší síla nebo žádné větší právo.
Interview ČT24, 4. prosince 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Přechodem na přímou volbu prezidenta se žádné pravomoci prezidenta nezměnily, změnil se pouze způsob volby. Respektive vláda v roce 2015 předložila návrh na zpřesnění pravomocí prezidenta České republiky, návrh se však nedostal ani do prvního čtení. Nedá se tedy říci, že by z přímé volby plynula nějaké větší síla, než z volby Parlamentem. Maximálně bychom mohli polemizovat o větší legitimitě volby.

Vratislav Kulhánek dále naráží na vlastnosti poměrného a většinového volebního systému. Cílem poměrného volebního systému je co nejpřesněji promítnout názorové rozpoložení společnosti do výsledku voleb. U prezidentské volby se pak používá dvoukolový většinový systém s absolutní většinou, kde naopak zvítězí pouze jeden kandidát. Jedním z cílů je vybrat kandidáta s co největší shodou a eliminovat extrémní prvky.

Už z tohoto popisu cílů vyplývá, že politické strany opravdu nemohou při použití poměrného volebního systému obdržet tolik hlasů, jako kandidát na prezidenta při použití volebního systému většinového. Když srovnáme počet hlasů pro vítěznou stranu ve volbách do Parlamentu ČR v roce 2013 a počet hlasů pro vítězného kandidáta na funkci prezidenta ČR v roce 2013, tento rozdíl je zřetelný. Nejsilnější strana – ČSSD – získala 1 016 829 hlasů, kdežto vítězný kandidát – Miloš Zeman – získal 2 717 405 hlasů.

Výrok tedy hodnotíme jako pravdivý, z přímé volby prezidenta neplyne větší síla, než z volby Parlamentem.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské interview ČT: Vratislav Kulhánek

Interview ČT24, 4. prosince 2017

Prezidentské volby se blíží a diskuze s kandidáty se střídají velmi rychle. Vratislav Kulhánek kandidující s podporou ODA, vystoupil v rámci interview České televize, která dala stejný prostor všem prezidentským kandidátům (Mil...