Mirek Topolánek
Nez.

Mirek Topolánek

Když letíte do Dubaje, můžete tam jet na dovolenou, dostanete tam pracovní vízum, ale občanství v Emirátech nedostanete, že to chování by mělo být podobné, že to občanství by mělo být opravdu po dlouholeté, prověřené.
Český rozhlas, 3. ledna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Čeští občané v současné době nepotřebují vízum pro krátkodobý pobyt ve Spojených Arabských Emirátech. Pracovní vízum je zajišťováno ve spolupráci se zaměstnavatelem. Proces nabytí občanství je v SAE poměrně náročný. Je možné jej získat naturalizací, podmínky jsou ovšem omezující a ani po jejich splnění nemá takový občan zajištěna stejná práva jako běžní občané.

Podle ministerstva zahraničí mohou držitelé cestovních pasů ČR na základě Dohody mezi Evropskou unií a Spojenými arabskými emiráty o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty od 7. 5. 2015 pobývat na území SAE bez víza, a to po dobu nejvýše 90 dnů během jakéhokoli období 180 dnů.

Z federálního zákona č. 17 (str. 3, anglicky) vyplývá, že je možné, aby občan jiného státu získal občanství Spojených Arabských Emirátů, pokud je pro SAE důvěryhodný, žije zde po dobu alespoň 30 let, má legální způsob obživy, neporušuje tamější zákony a umí plynule arabsky. SAE také neumožňují mít duální občanství (str. 4) a je tedy nutné vzdát se toho původního. Po splnění těchto podmínek takový občan ovšem nemá aktivní ani pasivní volební právo a nemůže zastávat funkce v úřadech.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Debata v Českém rozhlase: Mirek Topolánek

Český rozhlas, 3. ledna 2018

Dalším hostem Českého rozhlasu v rámci diskuzí s prezidentskými kandidáty byl Mirek Topolánek. Ten popisoval v rozhovoru řadu věcí domácí i evropské politiky, zastavil se u samotné kandidatury, vnitropolitické situace, migrace ...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů