Mirek Topolánek
Nez.

Mirek Topolánek

Mirek TOPOLÁNEK: ukazuje se z té zprávy OLAF, že opravdu šlo o porušení...

Jan POKORNÝ: Kterou jste nečetl.

Mirek TOPOLÁNEK: ... o porušení dotačních pravidel. To znamená, Česká republika bude vracet těch, já nevím, 46 nebo kolik je to milionů korun.
Český rozhlas, 3. ledna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Mirek Topolánek ve výroku zmiňuje zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o neoprávněnosti poskytnutí dotace pro farmu Čapí hnízdo ve výši 50 milionů Kč. Tato zpráva však není veřejně dostupná.

Výsledek zprávy lze však předjímat z veřejně dostupných informací. Ministerstvo financí, které zprávu obdrželo 27. prosince, na dotaz Hospodářských novin totiž odpovědělo, že „OLAF v případě neoprávněné dotace doporučuje vyjmutí daných projektů nebo jejich částí z evropského financování.

Evropská komise, mezi jejíž složky OLAF patří, přitom již v prosinci loňského roku právě o vynětí dotace na Čapí hnízdo Českou republiku požádala. O záměru vyjmout dotaci informovala 3. ledna i ministryně financí Schillerová.

Přestože tedy nemáme primární zdroj, tj. zprávu OLAF, z jednání příslušných subjektů lze vyvodit, že je závěrem zprávy shledání porušení pravidel pro poskytování dotace pro farmu Čapí hnízdo.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Debata v Českém rozhlase: Mirek Topolánek

Český rozhlas, 3. ledna 2018

Dalším hostem Českého rozhlasu v rámci diskuzí s prezidentskými kandidáty byl Mirek Topolánek. Ten popisoval v rozhovoru řadu věcí domácí i evropské politiky, zastavil se u samotné kandidatury, vnitropolitické situace, migrace ...