Miloš Zeman
SPO

Miloš Zeman

Já jsem zastáncem protiimigrační politiky a velmi mě potěšilo, že nedávno i pan Babiš se prohlásil za evropského lídra protiimigrační politiky.
Týden v politice, 3. června 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Miloš Zeman se dlouhodobě staví proti migraci a kvótám. Například v červnu v roce 2017 se postavil proti kvótám, když řekl:

"Včera jsme byli vystaveni tlaku Evropské komise ve věci migračních kvót. Rozhodl jsem se už před řadou let neustupovat vnějšímu tlaku ohledně migrantů. Povinností jakéhokoliv prezidenta je hájit národní zájmy ČR. Výsostným národním zájmem je právě to, že jako suverénní stát musíme sami rozhodnout, koho umístíme a koho neumístíme na naše území."

Na otázce ohledně migrantů se dále Zeman neshodl například s prezidentem Německa při jeho návštěvě v září 2017, kdy Zeman mj. tvrdil, že má pochybnosti o slučitelnosti kultury muslimských migrantů s evropskou kulturou.

Andrej Babiš se označil za lídra protiimigrační politiky, když při interpelacích ze 24. května 2018 týkajících se Marakéšské deklarace reagoval mj. takto:

"Můžu vám říct, že na Evropských radách já jsem lídr protimigrační rétoriky, proti, nechceme žádné migranty, žádné kvóty, chceme řešit migranty mimo Evropu, hotspoty. A tahle deklarace mluví o tom, co mají dělat africké státy. My jim posíláme peníze."

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Týden s prezidentem Zemanem

Týden v politice, 3. června 2018

Prezident Zeman v rozhovoru pro Českou televizi mluvil zejména o sestavování nové vlády a o tom, jaké kroky tento proces provázejí. Hovořil konkrétně o nominantovi na MZV a mluvil i o některých programových věcech, které jsou s...