Miloš Zeman
SPO

Miloš Zeman

Já jsem trochu více spokojen, než jsem byl ještě před rokem. Když se podíváte na konkrétní čísla, tak investiční dynamika je o trochu lepší.
Týden v politice, 3. června 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok je hodnocen jako pravdivý, neboť výše investic se oproti minulému roku mírně navyšuje. Jejich celková hodnota je v porovnání s předchozími roky stále nižší a to i v komparaci s roky, kdy se české ekonomice výrazně nedařilo.

České hospodářství opravdu roste a ČR se řadí mezi nejlepší státy EU v růstu HDP. Podle Eurostatu je reálný růst HDP 4,4 %, přičemž průměrný růst států EU činí 2,4 %.

Výše investic je vyjádřena podílem kapitálových výdajů ve státním rozpočtu. V minulém roce dosáhla výše investic nejnižší úrovně za minulá léta. Oproti skutečnému podílu investic, který činil cca 82 miliard, je nyní rozpočtováno cca 90 miliard.

To je skutečně nárůst, nicméně jde o nižší hodnoty, než jakých bylo dosahováno v předchozích letech a to včetně let, kdy byla ekonomika za pravicových vlád v recesi.

Dodejme, že data v grafu obsahují skutečnou výši investic ze státního rozpočtu pro dané roky (vyjma letoška). Pro rok 2018 pracujeme s odhadovanou výší, kterou obsahuje zákon o státním rozpočtu (.pdf, sešit B, str. 24). Údaje jsou v miliardách korun.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Týden s prezidentem Zemanem

Týden v politice, 3. června 2018

Prezident Zeman v rozhovoru pro Českou televizi mluvil zejména o sestavování nové vlády a o tom, jaké kroky tento proces provázejí. Hovořil konkrétně o nominantovi na MZV a mluvil i o některých programových věcech, které jsou s...