Adéla Šípová

Adéla Šípová

(...) k našemu pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi, který má teďka na starosti zákony, který rozšiřuje pravomoci NKÚ na obce a státní podniky, respektive polostátní podniky.
20 minut Radiožurnálu, 5. října 2020
Regiony,
Právní stát,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Senátor Lukáš Wagenknecht je jedním ze zpravodajů návrhu ústavního zákona, na jehož základě by NKÚ nově mohl provádět kontrolu hospodaření obcí, krajů i podniků s nadpoloviční účastí státu, krajů a obcí. Návrh čeká na projednání v Senátu.

Plné odůvodnění

O podobném tématu jsme psali již dříve. V Ústavě České republiky je uvedeno, že Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) „vykonává kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu“. Rozšířit působnosti NKÚ (str. 25) by mohl předkládaný návrh ústavního zákona, u nějž je senátor Lukáš Wagenknecht jedním ze zpravodajů

Návrh rozšiřuje (.pdf, str. 25) pravomoci NKÚ tím, že „vkládá dva nové odstavce. Na základě této nové ústavní úpravy bude moci NKÚ provádět kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tzn. jiných osob, včetně obcí a krajů, i v případě, kdy hospodaří s jiným než státním majetkem, vč. finančních prostředků“.

NKÚ by měl mít nově pravomoc (.pdf, str. 1) v rozsahu stanoveném zákonem vykonávat „kontrolu hospodaření právnických osob, ve kterých mají stát nebo územní samosprávný celek samostatně nebo s jiným územním samosprávným celkem většinový podíl na základním kapitálu nebo vůči kterým jsou stát nebo územní samosprávný celek samostatně nebo s jiným územním samosprávným celkem v postavení ovládající osoby“. Po případném přijetí ústavní novely tedy bude potřeba i novela zákona o NKÚ.

Tu předložila skupina poslanců dne 4. července 2018. 20. prosince 2018 předložila další, obsahově podobnou novelu zákona o NKÚ i vláda. Projednávání obou těchto zákonů bylo přerušeno ve 3. čtení v Senátu PČR na 40. schůzi 12. února 2020. Samotnou novelu ústavního zákona Senát zatím ještě neprojednal.

Lukáš Wagenknecht je senátorem od roku 2018. Zvolen byl za Piráty v obvodu č. 23.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Senátní duel: Adéla Šípová a Petr Bendl

20 minut Radiožurnálu, 5. října 2020

V senátním obvodě Kladno se o přízeň voličů v druhém kole utkají Adéla Šípová (bezpartijní, za Piráty) a Petr Bendl (ODS). Podívali jsme se na jejich vystoupení pro Dvacet minut Radiožurnálu.