Miloslava Vostrá
KSČM

Miloslava Vostrá

(...) byla v kladných číslech (česká ekonomika ve druhém čtvrtletí 2021, pozn. Demagog.cz). (...) To, že to bylo méně, než se očekávalo (...).
Interview ČT24, 31. srpna 2021
Ekonomika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,2 %. Například predikce ČNB ale počítala s nárůstem až o 9,0 %.

Plné odůvodnění

Dle aktuálního zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí roku 2021 meziročně o 8,2 %. V mezičtvrtletním srovnání česká ekonomika vzrostla o 1,0 %. Růst byl způsoben převážně rostoucí spotřebou domácností. Jedná se o nejvyšší meziroční nárůst v historii, což je důsledkem oživení ekonomiky po uvolnění protiepidemických opatření a propadu ekonomiky během první vlny pandemie covidu-19 v roce 2020.

Graf: ČSÚ (.xlsx)

První předběžný odhad ČSÚ z konce července kalkuloval s o něco menším růstem HDP, a to s meziročním zvýšením o 7,8 % a mezičtvrtletním o 0,6 %.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč poté očekával meziroční nárůst kolem 8 %. Někteří analytici pro ČTK uvedli, že původní odhad růstu HDP ve 2. čtvrtletí roku 2021 byl o něco vyšší. Například dle prognózy Komerční banky z dubna se mělo jednat o meziroční nárůst o 8,4 % (.pdf, str. 25).

Prognóza vývoje české ekonomiky České národní banky z července 2021 nicméně odhadovala meziroční nárůst HDP v druhém čtvrtletí 2021 na 9,0 % a mezičtvrtletní na 1,7 % (.pdf, str. 44). Z tohoto důvodu proto výrok hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Miloslava Vostrá o přípravě státního rozpočtu

Interview ČT24, 31. srpna 2021

Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá v Interview ČT24 mluvila o návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vláda bude předkládat hned nadvakrát. Proč nadvakrát a co je a není jeho obsahem, se dozvíte v...