Miloslava Vostrá
KSČM

Miloslava Vostrá

Je tam (v návrhu rozpočtu na rok 2022, pozn. Demagog.cz) řada věcí, která v tom původním návrhu v červnu nebyla zakomponována, ať je to zvýšení rodičovských přídavků a tak dále, protože to bylo v legislativním procesu. Pak jsou tam věci, které zakomponovány jsou, byť legislativní proces není dokončen, viz digitální daň.
Interview ČT24, 31. srpna 2021
Rozpočet 2022,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Oproti návrhu rozpočtu z června 2021 aktuální návrh skutečně obsahuje také výdaje na navýšení přídavků na dítě. Návrh rozpočtu počítá také s penězi, které by mělo přinést zavedení digitální daně.

Plné odůvodnění

Stávající návrh státního rozpočtu na rok 2022, který Ministerstvo financí předložilo vládě na konci srpna, oproti předběžnému návrhu z přelomu května a června skutečně zahrnuje také výdaje na navýšení přídavků na děti pro více rodin (.pdf), příspěvků na péči, odměn pěstounů či na prodloužení otcovské a na náhradní výživné.

Novela zákona o státní sociální podpoře, která se týká zmíněných přídavků na děti (.pdf, str. 8), nebyla v červnu 2021 ještě schválena a legislativní proces tak u ní tehdy nebyl dokončen. V dubnu 2021 sice návrh této novely schválila Poslanecká sněmovna, 9. června jej však Senát dolní komoře vrátil s pozměňovacími návrhy. Znění navržené senátory poté Sněmovna přijala až 13. července, po podepsání prezidentem byla novela odeslána k publikaci ve Sbírce zákonů na konci července.

V červnu také probíhal legislativní proces v případu nyní již přijaté novely zákona o sociálních službách, kterou došlo ke zvýšení některých příspěvků na péči, a v případě novely o nemocenském pojištění, díky níž se prodloužila otcovská dovolená na dva týdny. Návrh, který obsahuje navýšení odměn za pěstounskou péči (.pdf), ještě přijat nebyl a nyní čeká na projednání v Senátu.

Pro úplnost dodejme, že zákon o náhradním výživném, jehož dopady dle ČTK původní předběžný návrh rozpočtu také neobsahoval, vešel v platnost již na konci roku 2020. Účinný je poté od července 2021.

Co se týče příjmové stránky, rozpočet počítá se zavedením digitální daně. Dle ministryně financí Aleny Schillerové by digitální daň měla už příští rok přinést do rozpočtu 2,5 miliardy korun. Třetí čtení vládního návrhu zákona o dani z digitálních služeb bylo zařazeno na pořad 111. schůze Poslanecké sněmovny, zavedení digitální daně však pravděpodobně Sněmovna nestihne do konce volebního období projednat. 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Miloslava Vostrá o přípravě státního rozpočtu

Interview ČT24, 31. srpna 2021

Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá v Interview ČT24 mluvila o návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vláda bude předkládat hned nadvakrát. Proč nadvakrát a co je a není jeho obsahem, se dozvíte v...