Josef Bernard

Josef Bernard

Já dneska zrovna na rozpočtovém výboru jsem viceguvernéra ČNB požádal o analytiku toho, do jaké míry to zvyšování úrokových sazeb od června minulého roku ovlivnilo to stahování peněz z oběhu a ovlivnilo ten růst inflace. On mi slíbil, že na příští rozpočtový výbor tu analytickou zprávu předloží.
20 minut Radiožurnálu, 8. června 2022
Ekonomika,
Poslanecká sněmovna,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Josef Bernard se na schůzi rozpočtového výboru zeptal viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého na to, jakou mírou ovlivnilo zvyšování úrokové sazby inflaci a stahování peněz z oběhu. Nidetzký slíbil, že příště přinese scénář toho, co by se stalo, kdyby ČNB úrokové sazby nezvyšovala.

Plné odůvodnění

Poslanec a předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard se skutečně ptal viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého, do jaké míry zvyšování úrokových sazeb ovlivnilo stahování peněz z oběhu a růst inflace. Rozprava probíhala na 13. schůzi (.pdf) rozpočtového výboru, která se konala 8. června 2022. Otázka poslance Bernarda padla (.mp3, 2:49:45) na konci programového bodu, který se týkal zprávy o měnové politice.

Tomáš Nidetzký na otázku odpověděl tak, že na příští zasedání rozpočtového výboru přinese alternativní scénář zpracovaný měnovou sekcí ČNB. Ten by měl ukázat, co by se stalo, kdyby Česká národní banka úrokové sazby nezvedala.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Příprava rozpočtu ve stínu ekonomických problémů

20 minut Radiožurnálu, 8. června 2022

Předseda rozpočtového výboru Josef Bernard v rozhovoru pro Radiožurnál mluvil o ekonomických problémech ovlivňujících přípravu státního rozpočtu na příští rok. V naší analýze propojené s videozáznamem v rámci DemagogTV se tak m...