Vojtěch Filip
KSČM

Vojtěch Filip

A nezlobte se na mě, potvrzuje ta má slova mimo jiné vyjádření rabína ukrajinského, který vyzval ukrajinské židy, aby se přestěhovali do Izraele, protože tam pro ně není žádné místo a nemají jistotu udržení vlastního života.
Otázky Václava Moravce, 23. února 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako pravdivý s výhradou. Ukrajinský rabín Moše Reuven Azman vyzval (ang.) kyjevské Židy, aby opustili město a pokud to bude možné, tak i zemi. Nevyzval je však k přestěhování přímo do Izraele.

Přestože protesty na Majdanu neměly antisemitský charakter, představitel židovské obce na Ukrajině se vyjádřil, že se obává chaosu, při kterém by mohlo dojít k pronásledování Židů. Uvedl také, že se objevila varování týkající se útoků na židovské instituce. Jedna z protestujících politických stran (ang.), Svoboda, navíc stojí na neonacistickém a antisemitském základě.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bělobrádek a Filip o Ukrajině i české vládě

Otázky Václava Moravce, 23. února 2014

Nedělní Otázky Václava Moravce přinesly tentokrát mimo jiné duel místopředsedy vlády a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Hlavní náplní jejich diskuze byla aktuální situace na Ukrajině. Oba předse...