Štefan Füle
Nez.

Štefan Füle

Přesto všechno, že prezident Putin na summitu s EU řekl, že nic nebude bránit tomu, aby Rusko naplnilo svoje závazky a které na sebe přijalo podpisem té dohody o této půjčce, tak jsme byli svědky toho, že ta druhá tranš, ta druhá splátka pozastavená byla, podmínka teďka myslím, ta aktuální podmínka z ruské strany je, že tady bude vytvořená stabilní ukrajinská vláda.
Otázky Václava Moravce, 24. února 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Dne 28. ledna 2014 proběhl v Bruselu 32. summit EU – Rusko za účasti ruského prezidenta Vladimíra Putina, ruského ministra zahraničí S. V. Lavrova a nejvyšších představitelů EU – předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye a předsedy Evropské komise José Barrosa. Prezident Ruské federace Vladimír Putin na summitu řekl, že dodrží dohodu o půjčce Ukrajině bez ohledu na složení vlády.

V následujících dnech skutečně došlo ze strany Ruska k pozastavení druhé tranše úvěru v souvislosti s odstoupením ukrajinského premiéra Mykola Azarova. Ruská strana s další finanční pomocí vyčkává, podmínkou pro další pomoc je zformování nové ukrajinské vlády.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Evropská unie a ukrajinská krize

Otázky Václava Moravce, 24. února 2014

Do hledáčku Demagog.CZ se dostal i český eurokomisař Štefan Füle, který v neděli v Otázkách Václava Moravce mluvil o postojích a aktivitách Evropské unie vůči politické krizi a násilí na Ukrajině. Füle prezentoval postoje Evrop...