Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Je domluveno od roku 13 mezi Evropskou unií a Spojenými státy jakási cestovní mapa, zóny volného obchodu, řekněme, bezcelní unie.
Otázky Václava Moravce, 16. března 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso a prezident Spojených států Barack Obama oznámili v únoru 2013 záměr vytvořit zónu volného obchodu a dohodu na zahájení rozhovorů mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Jedná se o takzvanou Transatlantickou obchodní alianci, která by se stala největší zónou volného obchodu na světě.

Cílem Transatlantické aliance je liberalizace vzájemných ekonomických a obchodních vztahů, která by měla být pro obě strany přínosem. Jednání o společné zóně byla zahájena 17. 6. 2013, k diskuzi se sešli američtí a evropští zástupci poprvé 8. 7. 2013 ve Washingtonu. Plán na vytvoření Transatlantické aliance je zatím na začátku.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sankce vs. obchod?

Otázky Václava Moravce, 16. března 2014

V nedělních Otázkách se střetli ministr průmyslu Jan Mládek a exministr financí Miroslav Kalousek. Hlavním tématem pořadu přirozeně byla eskalující situace na Ukrajině, potažmo na Krymském poloostrově, a otázka toho, jaký pos...