Martin Schulz
Nez.

Martin Schulz

Já jsem jiného názoru než vy v této věci. Byli to ministři zahraničí Polska, Německa a Francie, kteří s mandátem Evropské unie jeli na Ukrajinu, a těch 25 dalších ministrů zahraničí bylo v Lucembursku a tam se hovořilo o společném usnesení o tlaku na ukrajinskou vládu a o sankcích.
Otázky Václava Moravce, 16. března 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Dne 20. února 2014 vyjednávali v Kyjevě ministři zahraničních věcí Polska, Německa a Francie s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Jednalo se o dalším řešení ukrajinské krize, o zkrácení prezidentského období a o vypsání předčasných parlamentních voleb. V průběhu jednání byli ministři zahraničních věcí v kontaktu s ostatními šéfy diplomacie zemí EU, kteří se nacházeli v Bruselu. Ve stejný den se totiž v Bruselu konalo mimořádné zasedání ministrů zahraničí EU. Na programu jednání byly sankce a jejich uvalení na osoby odpovědné za násilí a použití nepřímé síly na Ukrajině.

Výrok hodnotíme jako pravdivý s výhradou. Obě jednání probíhala současně, nicméně mimořádné zasedání ministrů zahraničí EU se konalo v Bruselu (Belgie), nikoliv v Lucembursku.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Martin Schulz

Otázky Václava Moravce, 16. března 2014

V Otázkách Václava Moravce se objevil i exkluzivní host, předseda Evropského parlamentu a lídr Strany evropských socialistů Martin Schultz. Evropská sekce našeho týmu pro Vás ověřila jeho výroky, které se týkaly především aktuá...