Martin Schulz
Nez.

Martin Schulz

Máme zde jednotný hospodářský prostor, jednotnou měnu, jednu centrální banku. To mají i Američané. Oni mají také vlastní hospodářský prostor pro dolar, jednu směnu, jednu centrální banku a jednu vládu. A my máme jeden prostor, jednu měnu, jednu centrální banku a 19 vlád, které musí pracovat na principu jednomyslnosti.
Otázky Václava Moravce, 16. března 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako pravdivý s výhradou, v Eurozóně je v současné době 18, nikoli 19 zemí.

Eurozóna se skládá z 18 zemí, nikoliv z 19, jak uvádí Martin Schulz. Osmnáctou zemí eurozóny se k 1. 1. 2014 stalo Lotyšsko. Evropská centrální banka řídí měnovou politiku Eurozóny a začala fungovat v roce 1998. Vytvoření jednotného vnitřního trhu zakotvují už Římské smlouvy. Eurobankovky a euromince jsou v současnosti zákonným platidlem v osmnácti zemích EU.

V USA je jedinou oficiální měnou americký dolar. Jako oficiální měna je ale používán například i v Panamě, Salvadoru nebo Ekvádoru. Funguje zde centrální banka (Federal Reserve System). Na federální úrovni funguje jedna federální vláda, každý z padesáti států federace pak má vlastní vládu.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Martin Schulz

Otázky Václava Moravce, 16. března 2014

V Otázkách Václava Moravce se objevil i exkluzivní host, předseda Evropského parlamentu a lídr Strany evropských socialistů Martin Schultz. Evropská sekce našeho týmu pro Vás ověřila jeho výroky, které se týkaly především aktuá...