Martin Schulz
Nez.

Martin Schulz

Česká republika teď už podnikla velmi důležité kroky, například přistoupila k fiskálnímu paktu, rozhodla se splňovat těch osm kritérií, která se tam stanovují.
Otázky Václava Moravce, 16. března 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Výrok je hodnocen jako nepravdivý, protože Česká republika ještě k fiskálnímu paktu nepřistoupila.

Vláda ČR v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou sice k fiskálnímu paktu přistoupila, avšak o její ratifikaci nebylo zatím rozhodnuto. Fiskální pakt totiž musí schválit obě komory Parlamentu ČR. Až poté se může hovořit o přijetí fiskálního paktu ze strany ČR.

Nejdůležitějšími body dokumentu (.pdf) je právě zmíněných 8 kritérií. Hlavní podmínkou je, aby strukturální schodek rozpočtu nepřesáhl 0,5 % HDP. Pokud je státní dluh vyšší, než povolených 60 %, může být schodek až ve výši jednoho procenta.

Jestliže stát nebude plnit kritéria, mohou následovat sankce. Ty mohou dosáhnout až 0,1 % HDP. Všechna kritéria by měla být splněna do jednoho roku od ratifikace.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Martin Schulz

Otázky Václava Moravce, 16. března 2014

V Otázkách Václava Moravce se objevil i exkluzivní host, předseda Evropského parlamentu a lídr Strany evropských socialistů Martin Schultz. Evropská sekce našeho týmu pro Vás ověřila jeho výroky, které se týkaly především aktuá...