Liana Janáčková
Nezávislí

Liana Janáčková

Systém veřejných zakázek přece nejde ovlivňovat tím, že tam bude někdo (jako příjemce), kdo tu pomoc zrovna potřebuje. To je konkurenční prostředí a my ani nemůžeme vybrat někoho s nějakými podmínkami, že tam bude subdodavatel takový a takový.
ČT24, 11. září 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Systém zadávání veřejných zakázek se řídí zákonem o veřejných zakázkách. Ten v § 101 počítá s možností přednostního výběru dodavatele zaměstnávajícího osoby se zdravotním postižením, což jako výjimka prolamuje obecnou zásadu rovnosti dodavatelů při výběru, vyjádřenou v § 6.

Zvýhodnění osob se zdravotním postižením při výběru (sub)dodavatele je tedy v zákoně explicitně dovoleno.

Preference ostatních sociálně znevýhodněných by bylo třeba konfrontovat právě s § 6 odst. 1, tedy čelit podmínce rovnosti a zákazu diskriminace (v tomto případě by se jednalo o diskriminaci pozitivní). Výrok tedy hodnotíme jako nepravdivý, neboť nejméně v jednom konkrétním případě lze nastavit podmínky tak, že se zvýhodní jistý dodavatel, a to plně v souladu s platnou legislativou.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2014 - Ostrava (2. část)

ČT24, 11. září 2014

V druhé části předvolební diskuse z Ostravy kandidáti na primátorské křeslo probírali tematiku sociálně vyloučených lokalit. Mluvilo se o inkluzi ve školách, reformě legislativy, která by znevýhodněným ulehčila, a hlavním bodem...