Martin Bursík
Nez.

Martin Bursík

Ta zpráva (BIS za rok 2013, pozn. Demagog) explicitně uvádí, že tady je zájem na tom kontaktovat politický, mediální, společenský vliv v podpoře jejich ekonomických zájmů (řeč je o čínských a ruských agentech operujících na našem území). V případě Číny šlo zejména o využití ekonomických argumentů k podpoře čínských politických zájmů v ČR.
DVTV, 29. října 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Ve výroční zprávě doslova stojí: " Jednoznačnou prioritou Ruské federace a Čínské lidové republiky a jejich zpravodajských služeb bylo upevňování a další rozšiřování jejich vlivových kapacit v ČR. V případě Ruska se jednalo o snahu využít otevřeného i utajeného politického, mediálního a společenského vlivu k podpoře ruských ekonomických zájmů v Česku (pošramocené ztrátami EGAP jdoucími většinou za ruskými projekty či problémy s projektem leningradské jaderné elektrárny). V případě Číny šlo zejména o využití ekonomických argumentů k podpoře čínských politických zájmů v ČR. " Výrok proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Obchod nebo lidská práva?

DVTV, 29. října 2014

Bývalý premiér Jiří Rusnok a bývalý vicepremiér Martin Bursík se tvrdě střetli v názorech na to, zda by Česká republika měla klást větší důraz spíše na své obchodní zájmy nebo prosazovat podporu obráncům lidských práv v nedemok...