Jan Veleba
SPO

Jan Veleba

Konkrétně třeba ten Klárov náš (...) Byl jsem tam, ale nepořádal jsem ho, ale když jsem tam byl, tak jsem se s tím samozřejmě ztotožnil, tak jsem použil slovo náš, nebudu říkat jejich, když jsem tam já osobně byl. A tak vy jste to odvysílali tím způsobem, že jste dali do éteru, že tam je několik desítek lidí, ono jich tam bylo 500.
Hyde Park ČT24, 21. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Česká televize o akci na podporu prezidenta Miloše Zemana informovala ve svém internetovém online zpravodajství a krátce také v Událostech (čas cca 2:20), předtím se rovněž pokusila odvysílat živý vstup (čas cca 4:10), což se z technických důvodů nepodařilo. Ve zpravodajství se mluví o několika desítkách lidí, s tímto odhadem souhlasí i dalšímédia. Z fotografií a videozáznamu na jejich stránkách nelze počet zúčastněných příliš dobře odhadnout, průkaznější nejsou ani fotografie z jiných zdrojů (např. iDnes či Novinky.cz). O něco větší vypovídající hodnotu má fotografie z Aktuálně.cz, která by dle našeho názoru spíše odpovídala vyjádření ČT (několik desítek) než senátora Veleby (500), přesto ani tato fotografie nemusí být zcela vypovídající, a výrok proto hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Obrana prezidentova

Hyde Park ČT24, 21. listopadu 2014

V pátečním Hyde Parku ČT24 vystoupil senátor a předseda SPO Jan Veleba. Pořad se nesl především v duchu zastávání se kroků Miloše Zemana a jeho politiky. Diskutováno bylo vystoupení části veřejnosti proti prezidentovi na výročí...