Jan Veleba
SPO

Jan Veleba

Co se dělo v Číně, nikoho nezajímalo. Psalo se jenom to, hlavní zpráva byla, jakým letěl letadlem.
Hyde Park ČT24, 21. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Vzhledem k dostupným informacím hodnotíme výrok Jana Veleby jako zavádějící. Zpráva o návratu prezidenta Miloše Zemana z Číny zpět do České republiky soukromým letadlem vyvolala velký mediální zájem, média však informovala i o jiných skutečnostech.

Do středu pozornosti se dostala Zemanova debata s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o uznání celistvosti Číny včetně území Tibetu a Tchaj-wanu. Česko-čínské vztahy Miloš Zeman přirovnal k restartu počítače: "Měl bych říct, že teď máme nový, daleko lepší počítač. Nevyučujeme tržní ekonomiku ani lidská práva nebo něco takového, a naopak se snažíme učit se. Já jsem v Číně ve snaze učit se, jak zvýšit ekonomický růst a stabilizovat společnost, " řekl pro čínskou CCTV (ang.).

Český prezident v Číně domlouval česko-čínské letecké spojenectví mezi Prahou a Šanghají, jež označil za novou hedvábnou stezku. Uvedl, že by přímá linka mohla mít mezipřistání v Moskvě. "Někde se mezipřistávat musí a tím by to vytížení mohlo být podstatně, podstatně vyšší, " dodal pro ČTK. Prezident dále jednal o otevření pobočky Bank of China, jedné z největších bank na světě, v České republice. Hovořil také o spojení české animované postavičky Krtečka s čínským národním symbolem pandou v jednom seriálu.

Souhrn ohlášených projektů, které se v Číně během návštěvy prezidenta podařilo dojednat, popsala již v průběhu návštěvy také Česká televize.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Obrana prezidentova

Hyde Park ČT24, 21. listopadu 2014

V pátečním Hyde Parku ČT24 vystoupil senátor a předseda SPO Jan Veleba. Pořad se nesl především v duchu zastávání se kroků Miloše Zemana a jeho politiky. Diskutováno bylo vystoupení části veřejnosti proti prezidentovi na výročí...