Zdeněk Škromach
SOCDEM

Zdeněk Škromach

A když se podívám i do Evropy, a dívejme se do Evropy, jak to v Evropě vypadá, v Německu u cyklistů se toleruje 1,6 promile, v Rakousku 0,8 promile. Pokuty jsou ne 50 tisíc jako v České republice, ale v řádech 100–200–300 euro. Nejvíce asi v Irsku, tam je to asi tak nějak srovnatelné s našimi podmínkami.
20 minut Radiožurnálu, 26. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Hranice tolerance alkoholu v krvi je u cyklistů v Rakousku 0,8 promile, horní strop pokuty při jeho překročení je 3 600 eur. V Německu je skutečně horní hranice na 1,6 promile.

Zákon v ČR nerozlišuje jízdu na kole a řízení motorového vozidla –platí nulová tolerance alkoholu, přičemž horní hranice pokuty je skutečně 50000 Kč. Situace v České republice a Irsku není totožná už z důvodu. že v Irsku neplatí nulová tolerance. Otázka pokut je ošemetná, zvolení výše pokuty záleží na zasahující hlídce a dalších faktorech, výrok proto hodnotíme jako zavádějící.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

20 minut se Zdeňkem Škromachem

20 minut Radiožurnálu, 26. listopadu 2014

Se Zdeňkem Škromachem na Radiožurnálu o tom, zda sociální demokraté zruší svou buňku v Duchcově nebo zda prezident škodí svými výroky. Řeč byla také o tom, proč by cyklisté měli před jízdou mít možnost dát si pivo.