Zdeněk Škromach
SOCDEM

Zdeněk Škromach

Na druhé straně, pokud se nepřijme nějaké opatření, tak dojde díky Kalouskovi, který, který tedy to tak načasoval, aby to vyšlo, k poměrně prudkému nárůstu k novému roku, pokud se nepřijme žádný zákon.
20 minut Radiožurnálu, 26. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako zavádějící.

Platy představitelů státní moci určuje zákon č 236/1995 Sb. Ten byl v roce 2010 vládou Petra Nečase novelizován. Novela stanovila zmražení platů poslanců v období 1. 1. 2011 – 31. 12. 2014. Je tedy pravdou, že po tomto datu dojde v případě legislativní nečinnosti k výraznému nárůstu platů.

Nelze ovšem říci, že k tomu "dojde díky Kalouskovi". Tehdejší ministr financí pro novelu sice hlasoval, návrh však vypracoval (a vládu coby navrhovatele novely ve sněmovně zastupoval) ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Pikantní je, že pro novelu hlasovala nejen většina (34 z 56) poslanců z ČSSD, ale při hlasování v Senátu ji podpořil dokonce sám Zdeněk Škromach.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

20 minut se Zdeňkem Škromachem

20 minut Radiožurnálu, 26. listopadu 2014

Se Zdeňkem Škromachem na Radiožurnálu o tom, zda sociální demokraté zruší svou buňku v Duchcově nebo zda prezident škodí svými výroky. Řeč byla také o tom, proč by cyklisté měli před jízdou mít možnost dát si pivo.