Zdeněk Škromach
SOCDEM

Zdeněk Škromach

Nejběžnější je asi v rámci Evropy je půl promile až těch 0,8. To Německo je trošku někde, to není vůbec omezené. A víceméně to vychází z toho, a to by ten policista případně měl posoudit, zda je schopen nebo není schopen bezpečně ovládat vozidlo.
20 minut Radiožurnálu, 26. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Podle dopravního sdružení ADAC jsou limity alkoholu na kole v rámci Evropy opravdu nejběžněji kolem povoleného limitu 0,5 promile (například v Itálii či Holandsku), u Rakouska je nejvyšší povolená hranice 0,8 promile.

Německo je oproti ostatním Evropským státům velice tolerantní a hranice pro jízdu na kole je 1,6 promile alkoholu v krvi. Cyklista může být s nižší hladinou alkoholu v krvi pokutován policistou jen tehdy, pokud zaviní nehodu, a to od 0,3 promile. Podle statistik bylo pod vlivem alkoholu 4,6 % cyklistů, kteří se zranili při nehodě, což vede Německé spolkové země ke snaze pravidla pro cyklisty zpřísnit.

Hranice tedy není neomezená, avšak pan Škromach v jiném výroku zmíněný limit 1,6 promile zmiňuje. Výrok tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

20 minut se Zdeňkem Škromachem

20 minut Radiožurnálu, 26. listopadu 2014

Se Zdeňkem Škromachem na Radiožurnálu o tom, zda sociální demokraté zruší svou buňku v Duchcově nebo zda prezident škodí svými výroky. Řeč byla také o tom, proč by cyklisté měli před jízdou mít možnost dát si pivo.