Jaroslav Faltýnek
ANO

Jaroslav Faltýnek

Vím, že tyto praktiky (domluva na podpoře pro jednotlivé kandidáty do vedení – pozn. Demagog.cz) jsou používány u jiných politických stran. A bohužel i tyto praktiky byly použity na tom našem minulém sněmu, kdy se bez ohledu na nominace, které byly z krajů, dohodly některé kraje. Tehdy to vedl, mám pocit, předseda Karlovarského kraje, který potom byl zvolený místopředsedou a z hnutí odešel. A takto to naštěstí letos na našem sněmu neproběhlo.
Události, komentáře, 2. března 2015

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Jaroslav Faltýnek odkazuje k situaci na předcházejícím sněmu hnutí, který proběhl v březnu 2013. Tehdy se téměř kompletně obměnilo vedení strany (pozici předsedy si udržel Andrej Babiš). Na pozici 1. místopředsedkyně byla zvolena Jana Valinčičová, která neměla žádnou krajskou nominaci a byla nominována z pléna, byla pak zvolena velkou většinou. Jedním z místopředsedů byl zvolen i zmíněný předseda Karlovarského kraje Jan Hammer.

Valinčičová, Hammer a další tři členové předsednictva pak v květnu téhož roku z hnutí odešli, údajně na protest proti autoritativnímu řízení strany. V hnutí tak zůstala jediná místopředsedkyně Věra Jourová, která funkci složila v říjnu 2014 kvůli svému jmenování na post eurokomisařky.

Před letošním sjezdem tak v nejužším vedení strany stál pouze sám Andrej Babiš.

Z veřejně dostupných informací se nicméně nedá potvrdit či vyvrátit, zda výsledek tohoto nebo minulého sjezdu je dílem zákulisních manipulací, a výrok tak hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Koaliční roztržka po sněmu ANO?

Události, komentáře, 2. března 2015

Projev znovu zvoleného předsedy hnutí ANO a ministra financí v jedné osobě, v němž kritizoval koaliční partnery za "podrazy", vzbudil reakci jak ČSSD, tak i KDU-ČSL. Tato veřejná diskuze mezi koaličními stranami pokračovala i v...