Jaroslav Faltýnek
ANO

Jaroslav Faltýnek

A v té koaliční smlouvě, pokud se hovoří o eventuálním možném navýšení daní, tak ta formulace je v článku, který hovoří o tom, že zavedeme, respektive uděláme sníženou DPH na knihy, dětské, dětskou výživu a léky. A v souvislosti s tímto krokem zvážíme zavedení sektorové daně pro rok 2015.
Události, komentáře, 2. března 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako pravdivý. Jaroslav Faltýnek má pravdu, když se odkazuje na pasáž z koaliční smlouvy (pdf., str. 11) vlády Bohuslava Sobotky. Koaliční partneři se zavázali snížit sazbu DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu. Prostředky na financování takových změn by chtěla vláda hledat v případném zavedení sektorové daně pro regulované odvětví. V koaliční smlouvě je jasně uvedeno, že zavedení takové daně bude na zvážení. Tedy v souladu s tím, co řekl Jaroslav Faltýnek. Vláda se zavázala k vyššímu zdanění pouze v oblasti hazardu.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Koaliční roztržka po sněmu ANO?

Události, komentáře, 2. března 2015

Projev znovu zvoleného předsedy hnutí ANO a ministra financí v jedné osobě, v němž kritizoval koaliční partnery za "podrazy", vzbudil reakci jak ČSSD, tak i KDU-ČSL. Tato veřejná diskuze mezi koaličními stranami pokračovala i v...