Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Karolína KOUBOVÁ: Vy jste tedy proto, aby se používaly biopaliva druhé generace. Tak mi řekněte, jací producenti by to byli, kdo by to zajistil tuto výrobu, jaká technologie, protože právě o tom mluví i odborníci, že zkrátka biopaliva druhé generace jsou tady pouze v plenkách.

Miroslav KALOUSEK: Podívejte se, na jednotném evropském trhu je těch producentů několik. Jedna kapacita je dokonce i v České republice. (...) To, co je na tom šílené, že vláda tady prostřednictvím tedy pana ministra financí navrhla, že příštích 5 let nebudeme dělat nic jiného, než zvyšovat produkci řepkového oleje, protože jejím producentem je Agrofert, jinými slovy, pan továrník Babiš si napsal zákon, který pan ministr Babiš protlačil vládou a chce, aby mu to demokratická sněmovna schválila.
20 minut Radiožurnálu, 9. dubna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Nejprve je důležité si říci, co jsou to biopaliva druhé generace. „U biopaliv druhé generace je surovinou tzv. nepotravinářská biomasa, jako je lesní biomasa včetně těžebních zbytků, zemědělský odpad (sláma, seno, kukuřičné, řepkové a jiné zbytky), energetické rostliny (křídlatka, čirok, šťovík apod.) či biologický odpad z domácností. Mezi biopaliva, vyrobená z této suroviny, patří bioetanol, motorová nafta jako syntetický produkt Fischer-Tropschovy syntézy, metanol, resp. benzin jako produkt katalytické konverze syntézního plynu, biobutanol z bioetanolu aj.“

Nepodařilo se nám dohledat, zda v České republice skutečně existuje výrobce schopen produkovat druhou generaci biopaliv. Každopádně Kalousek má pravdu, že na jednotném evropském trhu působí řada továren, která nejrůznější technologie na výrobu pokročilých biopaliv používají, resp. ji vyvíjejí a zdokonalují, jak shrnuje podrobná výzkumná zpráva z roku 2013 (zde, .pdf), ze které vychází rovněž tato přehledová mapa.

Vliv Andreje Babiše na zmiňovanou novelu zevrubně rozebíráme v následujícím výroku.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Dvacet minut biopaliv

20 minut Radiožurnálu, 9. dubna 2015

Do 20 minut Českého rozhlasu byl tentokrát pozván Miroslav Kalousek a to k jedinému tématu - podpoře biopaliv. Tato našimi politiky ostře diskutovaná agenda byla ve svém projednávání v Poslanecké sněmovně přerušena v 1. čtení, ...