Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Karolína KOUBOVÁ: Ale Andrej Babiš sám říká, že je mu jedno, jestli zákon projde, nebo ne, že sám on pro něj hlasovat nebude, že zkrátka to, co říkáte, není pravda.
Miroslav KALOUSEK: V takovém případě máme všichni úlevu. Já jsem včera slyšel pana ministra, který říkal, že on sám bude proti tomu zákonu, i když ho napsal, a tou vládou protlačil, dokonce přesvědčil pana ministra Jurečku, aby ...

Karolína KOUBOVÁ: Předkladatelem je ministr zemědělství, pan Jurečka, ano.

Miroslav KALOUSEK: Já vím, ale do vlády ho předložil pan ministr Babiš a celým připomínkovým řízením ho protáhl pan ministr Babiš a napsal ho pan ministr Babiš.
20 minut Radiožurnálu, 9. dubna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Autorstvím dnes téměř legendárního zákona o státním zvýhodnění biopaliv a jeho legislativní cestou se tým Demagog.CZ zabýval podrobně na svém březnovém blogu, podrobnou analýzu lze tedy nalézt tam. Svou reakci tento článek přidal i ministr financí Andrej Babiš, jeho komentář ovšem nevyvrací fakt, že autorem inkriminovaného zákona je jeho ministerstvo.

Zde tedy znovu zopakujeme základní fakta. Zákon vypracovalo ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše. Ten také zodpovídal za proces připomínkování tohoto zákona, předtím než byl předložen v únoru letošního roku ke schválení vládě. Tento konkrétní zákon vychází z rámcového programu "Víceletý program podpory dalšího uplatnění udržitelných biopaliv v dopravě na období 2015 - 2020".

Ve středečním vyjádření pro Českou televizi pak Andrej Babiš skutečně uved l (video 2:42), že bude hlasovat proti návrhu zákona, který upravuje daňové zvýhodnění biopaliv, což ovšem nic nemění na faktu, že ze zákon zodpovídal až do jeho předložení Poslanecké sněmovně.

Argumentace Miroslava Kalouska se tedy zakládá na pravdivých informacích.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Dvacet minut biopaliv

20 minut Radiožurnálu, 9. dubna 2015

Do 20 minut Českého rozhlasu byl tentokrát pozván Miroslav Kalousek a to k jedinému tématu - podpoře biopaliv. Tato našimi politiky ostře diskutovaná agenda byla ve svém projednávání v Poslanecké sněmovně přerušena v 1. čtení, ...