Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Pan ministr Jurečka proti tomu uplatnil zcela zásadní připomínku (...) pozor, to je docela důležité, on od ní neupustil, on ji dál uplatňuje, akorát už netvrdí, že je to pro něj tak zásadní, že to jenom doporučuje, ale v podstatě říká, že už mu to nevadí, nicméně to, co tam píše, je stále pravda, že prostě zvýšení produkce řepky poškodí českou krajinu a nepřivede nás k těm cílům, které sledujeme, to pan ministra Jurečka neodvolal...
20 minut Radiožurnálu, 9. dubna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme na základě dohledaných informací o připomínkovém řízení ke zmíněné novele zákona o spotřebních daních jako pravdivý.

Nepodařilo se nám dohledat konkrétní zdroj ke zmíněnému připomínkovému řízení. Nicméně 22. března byl hostem Otázek Václava Moravce Andrej Babiš, jehož se na tuto konkrétní věc ptal Václav Moravec (čas 32:55). Ten disponoval podklady, které popisují onu připomínku ministerstva zemědělství. Dokládá, že resort Mariana Jurečky zmíněnou připomínku pouze upravil.

Konkrétně uvedl: " Tady je připomínkové řízení. Tady vám ukážu důkaz, vy ho možná zase zpochybníte, toto je vypořádání připomínek, ministerstvo zemědělství k problematice biopaliv a jejich podpory tady jasně říká, se zaváděním tohoto institutu nelze souhlasit. Na další stránce, je to stránka 10 z 69. stránky, píše, že výroba biopaliv zvyšuje tlak na poptávku po zemědělské půdě, ale také například po vodě na zavlažování. Produkce biopaliv vytlačuje plochy lesů, rašelinišť, zavlažování, mokřadů a obecně cenných biotopů sloužících jako významný rezervoár uhlíku. Tato připomínka je zásadní. To je, promiňte, s dovolením. To je připomínka ministerstva zemědělství. V druhém sloupečku je ministerstvo financí jako orgán, který vypořádával připomínky, přičemž připomínce nebylo vyhověno, připomínce ministerstva zemědělství a je tady poznámka, na základě reakce ministerstva zemědělství ze dne 14. ledna roku 2015 došlo ke změně relevance připomínky ze zásadní na doporučující. Takže samo ministerstvo zemědělství ze své původní zásadní připomínky vycouvalo a udělalo z ní připomínku doporučující. To je ministerstvo financí." O tomtéž pak informoval text Jany Klímové " Zlatý důl ministra Babiše " v časopise Respekt.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Dvacet minut biopaliv

20 minut Radiožurnálu, 9. dubna 2015

Do 20 minut Českého rozhlasu byl tentokrát pozván Miroslav Kalousek a to k jedinému tématu - podpoře biopaliv. Tato našimi politiky ostře diskutovaná agenda byla ve svém projednávání v Poslanecké sněmovně přerušena v 1. čtení, ...