Milan Chovanec
SOCDEM

Milan Chovanec

Dovolte mi jednu fotku, tady na kameru jestli můžu ukázat (fotka je doplněna za začátek odůvodnění - pozn. Demagog.cz). To je prosím fix popisující ruku běžence a světe div se, není to v České republice, je to v Itálii. Italové nás kritizovali za to, že jsme to jednou jedinkrát udělali, de facto nás vyzývali k humanitě, toto je běžná věc v Itálii, když přijde běženec, tak buď ho popíšou, nebo mu dají takové číslo (opět fotka - opět uvedena v odůvodnění - pozn. Demagog.cz).
Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Zdroj obou fotografií: ČT24.

Počátkem září se Česká republika stala terčem mezinárodní kritiky poté, co se v médiích objevily fotografie ukazující české policisty, jak píší registrační čísla na kůži migrantů přinucených vystoupit z vlaku směřujícího na západ. České počínání odsoudil i Renzo Gattenga, president Unie Italských Židovských komunit (Unione delle Comunita Ebraiche Italiane), který podobně jako ostatní kritici vypíchl nešťastnou historickou podobnost s událostmi Holokaustu.

Ač problematické v historických souvislostech, samotné popisování uprchlíků čísly není nelegální. Je na uvážení, zda takové jednání neodporuje Evropské Chartě základních práv (čl. 4, „nikdo nesmí být... podroben nelidskému či ponižujícímu trestu či zacházení“), nicméně pokud jsou čísla udělována uprchlíkům humánním způsobem a je s nimi celkově zacházeno s respektem, není možné jej považovat za nelegální.

Fotografie, které ministr Chovanec ukazoval, byly pořízeny agenturou Reuters 30.května letošního roku ve městě Palermu na severu Sicílie, tedy opravdu v Itálii. Samotné označování uprchlíků čísly se zdá být rozšířenou praxí, mimo České republiky jsme byli schopni získat důkazy o podobných praktikách jak v Itálii (fotky, sni nimiž pracuje Chovanec, publikal server Aktuálně.cz), tak vŘecku. Na ostrově Kréta se místní neziskové organizace uchylují k označování uprchlíků čísly zejména, když jich přijede velké množství najednou. Na základě těchto informací tedy hodnotíme výrok jako pravdivý.

Igor Zehl/CTK, via Associated Press

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bezpečnost a bezpečí

Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Ministr vnitra byl hostem Otázek Václava Moravce zhruba opět po měsíci. Hlavní prostor jeho diskuze s Janem Rumlem netvořilo téma migrace, ale stav v Policii ČR, v Generální inspekci bezpečnostních sborů, možnost kontroly polic...