Milan Chovanec
SOCDEM

Milan Chovanec

My dneska jmenujeme prezidenta, ale nemůžeme ho odvolat. Je to pouze v případě, pokud spáchá trestný čin nebo a je obviněn. Viz kauza Lessy.
Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

V srpnu 2008 vstoupila v platnost novela zákona o Polici ČR, která mimo jiné upravila paragraf o "Řízení a organizaci policie". Nová podoba zákona zcela vypustila část, ve které bylo dříve definováno, kdo může policejního prezidenta odvolat. Původní zákon z roku 1991 obsahoval následující:

"Policejního prezidenta jmenuje a odvolává ministr se souhlasem vlády České republiky. Policejní prezident odpovídá za činnost policie ministrovi."

Novela zákona (.pdf) připravená ministrem vnitra Ivanem Langerem je v této konkrétní pasáži stručnější:

"Policejní prezident odpovídá za činnost policie ministrovi."

Bližší okolnosti fungování policejního prezidenta popisuje zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Ten jednak vymezuje funkční období na maximálně 2krát 5 let a také specifikuje, za jakých okolností je možné pol. prezidetnta propustit. Reálně tyto možnosti (hlava 3, § 42) popisuje korektně Chovanec. Mezi možnostmi propuštění skutečně není odvolání politickou reprezentací z důvodů např. politických rozhodnutí či nějakého chybného kroku Policie ČR.

V případě Petra Lessyho GIBS obvinil tehdejšího policejního prezidenta z pomluvy a ze zneužití pravomoci úřední osoby v souladu s Trestním zákoníkem. GIBS se ve svém rozhodnutí odvolával na §329 Trestního zákoníku, který hovoří o "Zneužití pravomoci úřední osoby" a rovněž §184 "Pomluva" stejného zákona.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bezpečnost a bezpečí

Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Ministr vnitra byl hostem Otázek Václava Moravce zhruba opět po měsíci. Hlavní prostor jeho diskuze s Janem Rumlem netvořilo téma migrace, ale stav v Policii ČR, v Generální inspekci bezpečnostních sborů, možnost kontroly polic...