Milan Chovanec
SOCDEM

Milan Chovanec

Já jsem přesvědčen o tom, že nebo v současné době, pane kolego, přeci pan hejtman Rozbořil je nevinný, co se týče trestně právní věci. Nebyl odsouzen, je pouze obviněn, je nevinný. Politická rovina je někde úplně jinde a standardní přeci je, že ten člověk z té politiky odchází.
Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako zavádějící. Ministr Chovanec má pravdu v tom, že obviněný (i obžalovaný) je nevinný až do pravomocného rozhodnutí soudu.

Nelze ale říci, že je standardní, že politici (ČSSD nevyjímaje) po obvinění z politiky automaticky odchází.

Pro ilustraci (dodejme, že nehodnotíme vinu jednotlivých politiků, ale pouze ilustrujeme fakt, že obvinění českého politika neznamená automaticky jeho odchod z veřejného života, jak Chovanec tvrdí).

  • Náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD) nerezignoval.
  • Primátor Přerova Jiří Lajtoch (ČSSD) nerezignoval.
  • Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) nerezignoval.
  • Vlasta Parkanová (TOP 09) rezignovala na pozici místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Poslankyní zůstala.
  • Martin Půta (STAN) rezignoval na funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí a opustil post předsedy Regionální rady ROP Severovýchod, hejtmanem Libereckého kraje zůstal.
  • David Rath (ČSSD) rezignoval jak na hejtmana, tak na člena krajského zastupitelstva a zrušil členství v ČSSD. V jeho případě však byl vzat do vazby, šlo o unikátní situaci. Poslancem však zůstal.

Mapku obviněných politiků naleznete zde.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bezpečnost a bezpečí

Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Ministr vnitra byl hostem Otázek Václava Moravce zhruba opět po měsíci. Hlavní prostor jeho diskuze s Janem Rumlem netvořilo téma migrace, ale stav v Policii ČR, v Generální inspekci bezpečnostních sborů, možnost kontroly polic...