Milan Štěch
SOCDEM

Milan Štěch

My už jsme takovou petici (vyzývající Senát k podání ústavní žaloby na prezidenta - pozn. Demagog.cz) před rokem projednávali, bylo to abysme dali ústavní stížnost. Nakonec všichni ústavní právníci se shodli, že taková stížnost nebyla opodstatněná, že by neměla naději na úspěch.
Otázky Václava Moravce, 17. dubna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok předsedy Senátu hodnotíme jako pravdivý, protože petice iniciovaná občanskou platformou Prezidente, odejděte.cz byla v Senátu poprvé projednávána v loňském roce. Horní komoře byla petice postoupena v březnu 2015, následně ji projednaly příslušné výbory a plénum o ní jednalo v prosinci. Senát tehdy přijal následující usnesení:

"Senát PČR konstatuje, že petice č. 3/15 - „Petice vyzývající Senát Parlamentu České republiky k projednání podezření na akt velezrady prezidenta Miloše Zemana“ je nedůvodná."

Obsah petice vyzývá Senát Parlamentu České republiky k projednání podezření na akt velezrady prezidenta Zemana. Podle autorů tedy prezident “svými rozporuplnými výroky k sankcím proti putinovskému režimu v Rusku zadal důvodné podezření, že jedná spíše v zájmu nepřítele-putinského režimu, než v zájmu České republiky a jejích spojenců.”

Tuto petici podepsalo více než 11 tisíc lidí, informovala o tom média i podporující spolky jako Podhradí.cz.

Jako neoprávněnou ji označili ústavní právníci už v květnu minulého roku, média popisují vyjádření pěti z nich. V závěru roku podle informací HN dodávají, že se prezident podle nich pohybuje na hraně zákona, i když to není na žalobu.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kam patří Česká republika?

Otázky Václava Moravce, 17. dubna 2016

Návštěva čínského prezidenta v Praze vyvolala řadu otázek a vášní a tento fakt se přenesl i do nedělních Otázek. Předseda Senátu ČR Milan Štěch a šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Schwarzenberg se vyjádřili nejen k pr...