Rostislav Vyzula

Rostislav Vyzula

No tak já tam nebudu na té koaliční radě, ale já bych ukázal tyto dva listy, kde prostě koalice hlasovala proti nám a řeknu jeden příklad, který je naprosto jasný z nedávné doby. A to byl zákon proti hazardu, kde právě díky tomu, že nás shodila a nepodpořila nás koalice, tak obce přišly o 400 milionů korun ročně a to si myslím, že je jasný a já si myslím, že tohle to jako všichni ekonomové chápou.
Události, komentáře, 25. května 2016

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Rostislav Vyzula mluví o vládním návrhu zákona o dani z hazadních her. Ten předložil za vládu ministr financí Babiš. Během projednávání byl načten v rozpočtovém výboru pozměňovací návrh, který původní sazby (.pdf - § 4) 30 a 25 % upravil na (.pdf - návrh A) 35 a 23 %. To znamenalo zmíněný výpadek, o kterém Vyzula mluví.

Údaj 450 milionů uvedl sám předkladatel návrhu, tedy ministr financí Babiš. Uvedl to během hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Ovšem řekl, že návrh znamená výpadek 300 milionů pro stát a "pouze" 150 milionů pro obce.

Ze záznamu o hlasování je zjevné, že vládní partneři hnutí ANO se vyslovili pro tento návrh, tedy proti přání hnutí ANO, jehož předseda zákon předkládal.

Výrok je hodnocen jako neověřitelný. Vyzula uvádí korektně případ, kdy koaliční partneři hlasovali proti hnutí ANO. Výhrada k výroku je ta, že uvedená částka pouze obcím, ale také státu, což ovšem není zásadní pro tento výrok a pak to, že částku kvantifikoval ministr financí bez výpočtu či podkladu a na základě jeho slov nejsme schopni posoudit, jestli tato částka odpovídá budoucímu sníženému výběru daně.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kouř v koalici

Události, komentáře, 25. května 2016

Ve středu 25. května se ve Sněmovně ve třetím čtení hlasovalo o tzv. protikuřáckém zákoně. Ačkoliv se jednalo o vládní návrh, nakonec byl i díky hlasům z hnutí ANO zamítnut. Česko tedy nejen že stále nemá zákon regulující kouře...